1. Skip to Menu
  3. Skip to Footer>

Jezero Petnja

PDF Ispis E-mail

Image 2 Na južnoj strani Dilj gore, u neposrednoj blizini sela Sibinj, a na samo desetak kilometara zapadno od Slavonskog Broda nalazi se akumulacijsko jezero Petnja. Nastalo je izgradnjom vodne brane 1968. godine, a kroz svoje postojanje izvrsno se integriralo u okoliš tako da danas predstavlja sastavni dio ekosustava Dilj gore. Okolina jezera obrasla je šumom kojom u sastavu dominiraju bukva, hrast kitnjak i grab dok su u raznolikosti biljnih vrsta prisutne i ostale listače. Vodu daje petnaestak diljskih izvora, a osnovni donosilac vode je potok Petnja. Privlačno je kako izletnicima tako i svim ljubiteljima prirode. Zbog prekrasnog plavetnila vode koja se stapa sa zelenilom i šarenilom šuma koje ga okružuju jezero je poznato i kao „Diljsko oko“, a sa svojih 29 hektara vodene površine, dubine i preko 8 m i bogatsvom svih vrsta riba izuzetno je privlačna ribolovna destinacija.

Jezerom Petnja gospodari UDRUGA ŠPORTSKIH RIBOLOVACA PETNJA-SIBINJ, po članstvu jedna od najvećih ŠRU Brodsko-posavske županije. Od ove, 2010. godine, u sklopu udruge, djeluje i ŠARANSKA SEKCIJA društva koja promovira „ULOVI I PUSTI“ pristup ribolovu, a sudjelovat će i u educiranju svih naraštaja sportskih ribolovaca te u razvoju ribolovnog turizma. Do jezera Petnja se može najlakše doći :

silaskom s autoceste na Slavonski Brod-zapad, na prvom raskrižju skrenuti desno, proći kroz selo Slobodnicu, nakon nekoliko stotina metara vožnje kroz Sibinj skrenuti desno (na križanju je smjerokaz "jezero Petnja").

Jezero Petnju svakako vrijedi posjetiti jer brzo ćete se uvjeriti u njegovu nenadmašnu ljepotu, dobro društvo, užitak ribolova i kapitalnu ribu !

Poziv stoji – na Vama je da dođete !

Vidimo se na Petnji !

Šaranska sekcija